tisdag 31 december 2013

Gott nytt år!

Vi i Föreningen Barnlängtan vill önska er alla ett Gott Nytt År!



fredag 27 december 2013

Donatorbarn

Artikel ifrån Sundsvalls Tidning

Fotograf: Mårten Englin

"Hon är pusselbiten som har saknats"

Man skulle kunna säga att storken kom med Freya.
Hon är ett donatorbarn och blev till med hjälp av insemination på Storkkliniken i Köpenhamn.
– Hon är det mest fantastiska som hänt mig, säger Lise-Lott Andersson.

Freya kommer krypande på golvet när vi stiger innanför dörren. Hon söker direkt kontakt. Och det brukar hon göra, berättar mamma Lise-Lott.
– Hon är väldigt social, lättsam och glad i alla människor. Hon söker mycket kontakt med andra.
Att bli mamma var en stor omställning för Lise-Lott. Nu kan hon inte tänka sig ett liv utan Freya.
Innan Freya föddes hade hon tagit hand om andras barn och även arbetat på dagis.
– Jag var trygg i mig själv när jag blev mamma.
Men vägen dit var däremot inte enkel.
– Jag hade i många år drömt om att bli mamma men träffade aldrig den rätta mannen som ville ha barn.
Lise-Lott valde att ta kontakt med Storkkliniken i Köpenhamn. 2009 gjorde hon två försök att bli med barn. I november 2011 gjordes nya försök. På femte försöket, den 1–2 april 2012, blev Lise-Lott gravid med Freya.
– Hon är ett litet aprilskämt, säger Lise-Lott humoristiskt.
Hon ångrar inte en sekund att hon tog beslutet att bli gravid.
– Det är det bästa beslutet jag har tagit. Jag är så enormt stolt och glad.
Lise-Lott valde en så kallad öppen donator. Det innebär att Freya, när hon är 18 år gammal, kan få reda på vem hennes donator är.
– Jag ville att Freya själv skulle få fatta det beslutet.
Det Lise-Lott vet om donatorn är dennes ögonfärg, hårfärg, längd och vikt. Och hon vet att det är en man från Skandinavien och att han är ung.
Skulle du vilja veta vem det är?
– Jag är otroligt nyfiken på vem det är, säger Lise-Lott som kommer att stötta Freya till hundra procent om hon en dag bestämmer sig för att ta reda på vem donatorn är.
– Jag är otroligt tacksam för den mannen. Resultatet blev otroligt fint, säger Lise-Lott och får tårar i ögonen av tacksamhet.
Freya är fortfarande på bra humör, precis som hon brukar vara. Hennes dagar är fyllda av spännande aktiviteter. På måndagar och fredagar besöker hon kyrkis, på onsdagar är det babysång och en dag i veckan hälsar hon på hos gammelmormor. Däremellan träffar hon kompisar och hon har dessutom hunnit med några besök på Drakborgen. Och så träffar hon på mormor, morbror och sina kusiner.
Lise-Lott försöker se till att Freya får träffa manliga förebilder. Morbror Kent är en av dem.
Lise-Lott har hela tiden varit öppen med att Freya är ett donatorbarn och hon har enbart mött positiva reaktioner. När hon inte har en pappa i sitt eget hem får hon ge morbror Kent ett paket i stället när det är fars dag.
– Det är nog värre att ha en pappa som inte bryr sig än att inte ha en pappa alls, säger Lise-Lott som en dag hoppas hitta en man som kan ta på sig papparollen för Freya.
Freya skiner som en solstråle hemma i Smedsböle. Att hon sprider lycka går inte att missa.
– Hon är pusselbiten som har saknats i mitt liv i alla år, säger Lise-Lott.

söndag 22 december 2013

God Jul!

Julen kanske är ännu ett avbrott i den behandling ni går igenom just nu. Det kan också vara så att ni har väntat länge på att få komma igång men julen ligger som en kloss i vägen.
Klinikerna slår igen sin verksamhet och förväntningar från släkt och vänner runt omkring stiger samtidigt som det fjärde ljuset tänds i ljusstaken.
Julen ska vara glädjens tid där vi ska kunna njuta av gemenskap. 
När varje dag fylls av en tomhet så kan julen istället bli en påminnelse om det som fattas.
Några av er kommer kanske att få fira julen tillsammans med någon som delar med sig av sitt stora besked om tillökning till släktens glädje. Någon annan kanske väljer att fira julen ensam för att slippa ta del av gemenskap som just nu bara känns jobbig.

Det finns även några där ute som får fira julen med en liten hemlighet som gör att ni får den bästa julen på väldigt länge!
Oavsett hur ni väljer att fira er jul så vill jag att ni kommer ihåg att ni aldrig är ensamma. Gemenskapen finns fast den kanske inte alltid syns.
Jag tänder det fjärde ljuset i min adventsljusstake för alla som har gått igenom eller går igenom Ofrivillig barnlöshet!


GOD JUL 
önskar vi i föreningen Barnlängtan.

//Camilla

onsdag 11 december 2013

RFSU

Nu är vi medlemmar i RFSU!
Förbundet har godkänt oss som medlemsorganisation vilket också betyder att vi har ett mandat på kongressen 2015.
Vi hoppas på många spännande tillfällen att samarbeta med RFSU gällande fertilitetsfrågor framöver.

måndag 9 december 2013

Nya hemsidan!

Nu är vår nya fina hemsida uppe.
Besök den gärna och hojta till om ni har några åsikter eller funderingar kring något.
Klicka här för att komma rätt!




Mirakelbebis


söndag 8 december 2013

Celine Dion

Visst ni att sångerskan Celine Dion har fått sina 3 barn med hjälp av IVF.
7 gånger har hon genomgått IVF och har efter det sonen Rene-Charles 12 år och tvillingarna Nelson och Eddy som är 3 år.

Hon gjorde sin första IVF då hon var 33 år gammal och lyckades då på första försöket. Det var när hon skulle bli gravid för andra gången som resultatet lät dröja. 6 försök tog det alltså innan hon blev gravid med sina tvillingpojkar.

Hon säger själv att “I thought as long as my health permitted me and unless my doctor thought physically I couldn’t do it, then I would go on with the IVF until someone told me to stop.
With any pregnancy, whether it’s through IVF or not, you feel a danger. You have to remain positive and try to relax as much as possible.I always say my children’s first country is inside of me, so I try to make it a good one and be healthy."

Nu är Celine Dion 45 år och funderar på att ge sig in i IVF-världen ännu en gång.


Källa: Mirror


fredag 6 december 2013

Treföräldra-IVF

Treföräldra-IVF inget för Sverige


Att byta ut cellens mitokondrier för att komma tillrätta med ärftliga sjukdomar är inget Sverige bör ägna sig åt.
Den slutsatsen drar Statens medicinsk-etiska råd (Smer) i en ny rapport, uppger Vetenskapsradion. Kunskaperna om vilka medicinska risker tekniken innebär är för dåliga.
Rådet vänder sig dock inte mot metoden i sig. En majoritet anser att tekniken som sådan kan accepteras under förutsättning att de medicinska riskerna och effekterna är godtagbara.

Byter ut arvsmassa

Metoden går ut på att, i samband med assisterad befruktning (IVF), byta ut den befruktade äggcellens mitokondrier och därmed den arvsmassa som finns där.
Resultatet blir således att barnet får arvsmassa från tre personer, varför den populärt kallas för treföräldra-IVF.
Storbritannien har en annan inställning och där räknar forskarna med att ett regelverk ska kunna presenteras senare i år.
  • Detta skriver TT

torsdag 5 december 2013

ReproHigh

Artikel av Petra Hultman för Svt Sydnytt:

Det dansk-svenska samarbetet ReproHigh vinner Oresund Award.
Danska och svenska universitet och sjukhus gör gemensam sak för att hjälpa ofrivilligt barnlösa i samarbetet som går under namnet ReproHigh.
Och på måndagen den 11/11 blev det klart att ReproHigh får det nyistiftade priset Oresund Award. Prissumman är 1,6 miljoner danska kronor.
Priset delas ut av Region Hovedstaden och Region Skåne till "banbrytande samarbete kring forskning och behandling inom sjukvårdsområdet till glädje för invånarna på bägge sidor av sundet".
ReproHigh har behandlat både män och kvinnor med kirurgi och medicin, och forskat i de bakomliggande orsakerna till barnlöshet, skriver Region Skåne i ett pressmeddelande.
 - Öresundsregionens sjukhus och universitet besitter en stark kompetens inom fertilitetsområdet, men vi är starka på olika områden. Genom att arbeta tillsammans ökar vi möjligheten för att förverkliga både danska och svenska pars drömmar om att få barn. Tillsammans kan vi åstadkomma resultat som vi inte skulle kunna uppnå på egen hand, säger Vibeke Storm Rasmussen (S), regionsrådsordförande i Region Hovedstaden.
En jury bestående av nio personer har bedömt ansökningarna. I juryn sitter representanter från universitet och sjukhus från Danmark, Sverige och även utlandet.

FAKTA

I samarbetet ReproHigh ingår experter från Herlev Hospital, Rigshospitalet, Bispebjerg Hospital samt Københavns Universitet, Skånes universitetssjukhus och Lunds universitet.
Med Oresund Award, som utdelas för första gången i år, följer 1,6 miljoner danska kronor som ska användas till att vidareutveckla ReproHigh, inom både forskning och behandling samt för att profilera samarbetet internationellt.