torsdag 30 januari 2014

Risker med IVF

IVF is now being used so widely that the risks could outweigh the benefits for some couples, researchers have warned.
Doctors say the evidence underpinning the use of IVF in younger couples with unexplained infertility is weak.
Because the technique has risks for the mother and child, clinics should be more cautious about using it, they argue.
Professor Siladitya Bhattacharya, of the Evidence Based IVF Group at the University of Aberdeen, told Sky News that couples would be better off giving nature more time rather than rushing into a medical solutions.
He said: "There are situations where IVF is probably being used too soon by some couples who would have conceived on their own.
"In couples where the woman is young, or where the duration of infertility is short, awaiting spontaneous conception by doing nothing for two to three years is a reasonable option."
Infertility Network UK
Susan Seenan said couples do not undertake IVF lightly
IVF was originally developed for women with fallopian tube disorders and severe male infertility.
But in the UK the proportion of IVF cycles for tubal problems fell from 19% in 2000 to 12% in 2011.
Over the same period the number of cycles for unexplained fertility problems more than trebled from 6,202 to 19,552.
Writing in the British Medical Journal, the researchers also warn that IVF has risks, increasing the chances of a premature birth and congenital malformations.
Mums are also at higher risk of pre-eclampsia from multiple pregnancies.
But Susan Seenan, chief executive of the support group Infertility Network UK, who had a son through IVF, said: "It's not something that anyone would undertake lightly.
"The last thing anyone thinks about when they're trying to conceive and deciding to have a family is that they will have to do it through fertility treatment.
"But unfortunately around one in six couples struggle to conceive and some of them will have to go through IVF treatment.
"Couples are not turning more readily to it, I think it is becoming slightly more easily available to some couples and unfortunately with the society we live in today some couples are leaving it a little bit later before they start trying for a family.
"The older you are, particularly with the female, the more difficult it can be to conceive and the more likely you are to have some fertility problems."
The Human Fertilisation and Embryology Authority said it regularly reviews the latest research on IVF success rates.
A spokeswoman said: "IVF has enabled thousands of women to have a much-wanted family.
"Fertility clinics in the UK are required by law to provide patients with information about the risks involved before treatment."

onsdag 29 januari 2014

Nytt nyhetsbrev!

Är du intresserad av vad som händer i och runt Föreningen Barnlängtan?
Se till att du prenumererar på nyhetsbrevet!
Har du inte fått det via mail så skriv in dig på vår HEMSIDA för att ta del av det du också!

Sneak peek!

torsdag 23 januari 2014

Tvillingfödsel

IVF ligger bakom var tredje tvillingfödsel

Anders Hansen, leg läkare, frilansjournalist
1971 var 1,8 procent av alla födslar i USA multipla, det vill säga tvillingar eller trillingar (i mycket sällsynta fall ännu fler barn). År 2011 var andelen 3,5 procent – nästan dubbelt så hög! Det visar en studie som presenteras i New England Journal of Medicine. Att in vitro-fertilisering (IVF) bidrar till utvecklingen är lätt att inse. Det man försökt beräkna är hur stor roll det spelat. I undersökningen har man därför tittat på data från 1960-talet då IVF inte fanns att tillgå. Utifrån detta har man beräknat en »baslinjenivå« vad gäller tvilling- och trillingfödslar. Från 1997 har forskarna haft tillgång till data om hur många IVF-behandlingar som gjorts. Utifrån detta har man beräknat att en dryg tredjedel (36 procent) av alla tvillingfödslar och över tre fjärdedelar (77 procent) av alla trillingfödslar som sker i dag i USA är resultatet av IVF.  Bidragande i övrigt till ökningen tros bland annat vara annan fertilitetsbehandling vid sidan av just IVF.
Andelen tvillingfödslar dubblades nästan mellan 1971 och 2011. För trillingfödslar var utvecklingen än mer dramatisk; andelen ökade nämligen med hela 6,7 gånger under perioden 1971–2011 (från 0,3 per 1 000 födda år 1971 till 2 per 1 000 födda år 2011). »Trilling-nivån« tycks dock ha nått en topp i slutet av 1990-talet och därefter sjunkit under de senaste 15 åren. Detta tros bero på att det blivit alltmer ovanligt att man implanterar tre eller fler embryon, något som ofta skedde på 1990-talet. Författarna konstaterar att det finns flera faktorer som tyder på att andelen multipla födslar stabiliserats i USA och inte kommer att öka ytterligare.

onsdag 22 januari 2014

Veronicas dröm

Veronica är styrelseledamot i Föreningen Barnlängtan.

Artikel från DT:
På det fysiska planet har Veronica Hedenmark mycket emot sig. Men vilja har hon gott om och nu är hon i färd med att skriva två böcker, den ena handlar om just viljans kraft och vad den betyder för henne, den andra ska handla om längtan efter barn.

Veronica drömmer om att få bli mamma

På det fysiska planet har Veronica Hedenmark mycket emot sig.
Benskörheten binder henne till rullstol och hon är småväxt.
Men vilja har hon gott om och nu är hon i färd med att skriva två böcker, den ena handlar om just viljans kraft och vad den betyder för henne, den andra ska handla om längtan efter barn.
Den som känner Veronica Hedenmark, även bara något lite, blir inte förvånad när hon berättar att hon håller på att skriva inte bara en bok, utan två. Energi har hon gott om.
– Den ena ska handla om mitt liv, om allt jag klarat av som företagande och mycket annat. Det viktigaste ordet man har är vilja och inte ordet kan. Många gånger blir vi ett offer för oss själva när vi säger att vi inte kan, att man inte har pengar eller hittar på andra olika anledningar att inte att säga att det inte går. Jag har många saker emot mig men jag har en vilja och en positiv livssyn, jag älskar att leva! 
– Jag vill göra det fullt ut även om jag har en kropp som begränsar mig oerhört, så handlar allt om till sist, hur jag tänker och förhåller mig till livets prövningar.
Veronica har skrivit på boken i fyra år men just nu är den pausad, igen ska sägas. Där emellan skriver hon på den andra boken, den som handlar om barnlängtan. Hon är med i Styrelsen i föreningen för barnlängtan som finns som riksorganisation i Sverige och driver frågor som handlar om barnlöshet.
– Jag intervjuar människor utifrån olika perspektiv och utifrån min egen situation. Jag vill intervjua olika personer i deras verklighet hur man ser på barnlängtan, från flera olika perspektiv. Exempelvis ifrågasättande, vad består den här längtan av, är barn så viktigt och varför är det viktigt att få barn?
Ett annat perspektiv som Veronica Hedemark valt är de fördomar som personer med funktionshinder möter när de ger uttryck för längtan efter barn. Fördomar kring sexualitet och fördomar kring familjebildning.
Själv har Veronica Hedemark alltid älskat barn och längtan efter att få ett eget barn har hon burit på i många år. Hon har hunnit bli 36 år och känner att den bilologiska klockan tickar på allt fortare.
– Vid de olika tillfällen jag sökt upp vården för att diskutera mina egna möjligheter så har fördomarna varit väldigt stora, helt klart. Dels för att min diagnos är så ovanlig, men det finns fem kvinnor till i Sverige med samma diagnos som mig som fått barn.
När Veronica kontaktade kvinnokliniken i Falun, dit hon remitterats, ville överläkaren där inte ens träffa henne. Den kvinnliga överläkaren tyckte helt enkelt att det inte fanns något att diskutera.
– Oavsett så tycker jag att det här är mitt liv och min kropp och att jag har rätt att söka vård och diskutera som vilken annan patient som helst. Det finns de i samhället som menar att funktionshindrade inte kan knyta an till barnet. Men jag är helt övertygad om att jag kommer att få barn någon gång i framtiden.
Veronica har även undersökt möjligheten att adoptera. Från adoptionsbyråns håll inledde man diskussionen med att konstatera att hon inte skulle klara av att knyta an till ett barn.
– Jag är övertygad om att jag kan visa kärlek till ett barn. Hur jag kan gå tillväga för att bli förälder har jag inget riktigt svar på idag. Det handlar ju också om en avvägning.  Jag har en genetisk ärftlig sjukdom, det finns 50 procents risk att mina barn skulle få samma diagnos som mig. Vi lägger för stor vikt på att oroa över saker innan de hänt. Vi kan inte förbereda oss på allt som händer i livet, sådant som är jättevackert och underbart eller sådant som är jättesvårt. Jag är inte naiv och tror inte på något sätt att detta är rosa moln att bli förälder. Men jag är säker på att ett barn är den största kärleken och utmaningen man kan möta i livet o det vill jag uppleva!

tisdag 21 januari 2014

Nytt centrum som utreder barnlöshet

Inlägg från Cevita care:

Nytt centrum för utredning av barnlöshet


När man längtar efter barn och graviditeten uteblir är det i sig en stor påfrestning. Då vill man inte bli hänvisad mellan olika läkare och sjukhus för att få råd och vård.
Vi har tagit fasta på dessa önskemål och startar nu ett nytt centrum för utredning av ofrivillig barnlöshet på Läkarvillan. Vår målsättning är att paren som söker vår hjälp ska kunna avsluta sin utredning inom en månad och då få besked om sina möjligheter att få barn. Utredningen syftar i första hand till att på kort tid fastställa om det finns förutsättningar för naturlig graviditet, alternativt eventuell behandling, och att ge råd om vilket alternativ som rekommenderas.

Två av tre behandlingar lyckas

Mycket har genom åren förbättrats inom den här typen av behandlingar, framför allt provrörsbefruktningsbehandling (IVF) som kan genomföras med allt vidare indikationer och mycket med goda resultat. Om kvinnan inte har fyllt 39 år kan vi idag utlova att två av tre par som behandlas med IVF får barn. Genom ett nära samarbete med IVF-kliniken  Stockholm (Stadshagsgården), samt med hjälp av GynStockholms skickliga kirurger, kommer vi att vid behov kunna erbjuda en komplett vårdkedja utan dröjsmål – även om en kirurgisk åtgärd krävs.

Landstingets patientavgifter

Vårt läkarteam är alla specialister i obstetrik och gynekologi med lång erfarenhet av både utredning och behandling av infertilitet. Vi har specialistkompetens inom ultraljud, endokrinologi, gynekologisk kirurgi, laparaskopi (titthålsoperation) samt alla typer av IVF-behandling. All utredning sker med landstingets patientavgifter. Detta gäller även eventuella kirurgiska ingrepp och IVF inom ramen för vårdgarantin. I de fall patienter inte uppfyller landstingets regler för provrörsbefruktning kan ett privat alternativ erbjudas.
Önskar du beställa tid, kontakta oss på GynStockholm.

måndag 20 januari 2014

Åsa Erlandson

Åsa Erlandson har skrivit en bra krönika i Aftonbladet Wendela:


”Kämpar inte bara mot ofrivillig barnlöshet - även mot attityder”

Åsa Erlandson ger er en hjälpande parlör


Kajsa och Åsa fick barn efter 20 försök. Par som har svårt att få barn kämpar inte bara mot ofrivillig barnlöshet – utan mot omgivningens attityder. Här är därför en liten parlör, nästa gång de tjatiga papegojorna anfaller.

 ”Det är ingen mänsklig rättighet att skaffa barn”
Nej, och ingen har påstått det heller. Det är sällan man ser ofrivilligt barnlösa stå utanför FN–skrapan i New York och vägra gå därifrån förrän de har fått ett barn med sig hem. Barnlängtan handlar inte om regler och rättigheter, utan om en längtan så stark att hjärtat blöder och det kan inga snusförnuftiga kommentarer i världen ändra på. Eftersom vi har ett djupt orättvis system där chanserna att bli förälder beror på var du bor (vissa landsting erbjuder tre provrörsbefruktningar, andra bara ett) och eftersom det ofta krävs fler försök, slutar det med att många par själva bekostar sin barnlängtan. Och då kan du sluta tjata om dina skattepengar.

 ”Man kan ju lika gärna adoptera”
Väntetider, åldersgränser och en mängd mer eller mindre fantasifulla krav på hur du lever ditt liv sätter käppar i hjulet för de som vill adoptera ett barn. Vissa länder accepterar till exempel inte att du har genomgått en skilsmässa tidigare i livet, eller att du är homosexuell. Vill du ha ett barn från Kina får du inte ha några synliga tatueringar (!). Att adoptera är kort sagt en djungel att ta sig igenom med ändlösa blanketter och utredningar, så det handlar inte om något kräset krav på att det måste vara ett biologiskt barn. Och förresten, om det hade varit så himla ”lika gärna” – varför adopterade du inte själv och slapp gå igenom nio magtunga månader och en smärtsam förlossning?

 ”Fler barn bidrar bara till överbefolkningen i världen”
Det mest tröttsamma argumentet av alla, eftersom det är både gammalt och felaktigt. Världsberömda professorn Hans Rosling har i flera år försökt döda myten om barnexplosionen som tynger jordklotet, men han kämpar i motvind. Så vi tar det igen: Antalet födda per år slutade att öka för över 20 år sedan, peak child nåddes redan 1990. Det innebär att den fortsatta befolkningsökningen helt enkelt består av gamla som lever längre. Att kräva att man ska ta hänsyn till ett globalt fenomen, ”överbefolkningen”, i sitt privata livsval att bli förälder är lika dumt som att dra slutsatsen att vi borde stänga alla äldreboenden och sluta rädda livet på våra gamla. För överbefolkningens skull.

söndag 19 januari 2014

Filmtips

Cecilia tipsar om en film som skildrar adoptioner:

EN TIMME OM ADOPTION

Sverige är det land i världen som adopterar flest barn per invånare. Varje år kommer omkring 800 barn till Sverige för adoption. Programledare Rebecca Vinterbarn Elg och gäster diskuterar vilket ansvar samhället har i förhållande till adopterade barn och deras föräldrar. Får de det stöd av samhället som de behöver? Studion gästas av psykologen Anna Elmlund, Peter Högman, som arrangerar sommarläger för adopterade barn och ungdomar, samt adoptivföräldrar. Dessutom följer vi upp mammor och barn från UR:s serie "Min dotter från Kina".

söndag 12 januari 2014

Maratonloppet

Texten är skriven av Hannah Palm som är medlem i Barnlängtan samt sitter med i föreningens Valberedning:

I februarinumret 2014 av Vi föräldrar finns en artikel där jag och min sambo berättar om våra försök att ge vår son ett syskon. För er som har läst artikeln, och för er som inte har det tänkte jag förklara:
De senaste åren har vi om och om igen tvingats in i ett stort antal maratonlopp.
Det är så jag ser på våra försök att skaffa ett syskon till Harry.
Varje gång har vi tvingats bryta loppet efter de första kilometerna, i vecka 7-8, då man ska se det lilla hjärtat slå på ultraljudsskärmen. Varje gång har man kunnat konstatera att något inte har fungerat som det ska. Ett litet hjärta som slog redan i vecka 6 har nu slutat slå. Kroppen, livmodern, fostrets DNA, eller vad det nu kan vara har inte lagt in rätt växlar, inte kommit upp i den fart som behövs för att det lilla barnet där inne ska må bra och bli större.
Vi har gått igenom operationer, mediciner, konstgjorda hormoner, ett ändlöst antal undersökningar, läkarkonsultationer, artbetstidsbortfall – saker som ”normala” människor inte behöver gå igenom för att få ett barn.
Vi har stått på startlinjen så många gånger att vi börjat tappa hoppet, men ändå, om man aldrig vågar satsa kan man inte heller vinna. Förloraren är inte den som misslyckas, för då har man i alla fall kommit en bit på vägen. Kanske halvvägs, kanske i närheten av mål, eller i alla fall några steg från startlinjen. Förloraren är den som aldrig vågar försöka, den som inte ens kommit ett steg framåt.
Och nu verkar det som att vår maratonträning till slut börjar ge resultat.
Nedstämd, trött och stressad fick jag se barnets hjärtslag i vecka 7. Ingen seger vunnen än, små hjärtan kan som sagt sluta slå.
Men när vi såg den lille några veckor senare, i vecka 10, med små ben, en bullig mage, och armar som boxades framför sig, visste vi att ännu en milstolpe hade passerats.
Och nu, i vecka 13, när vi återigen såg vår lilla krabat på ultraljudsskärmen, såg hur hen sträckte på sina små ben och gnuggade sig i ansiktet med en liten hand. Då visste vi att det inte är långt kvar av loppet. Att vi har praktiskt taget har segern inom synhåll, eftersom missfallsrisken efter det här är väldigt liten.
Helt säkra kommer vi inte vara, något kan alltid gå fel, men det enda man kan göra är att fortsätta springa mot målet.
Och som Mikael Wiehe säger i sången om flickan och kråkan:
Finns det liv är det aldrig för sent.

/Hannah Palm

Om ni själva har upplevt samma sak eller bara har några frågor och funderingar så kan ni komma i kontakt med Hannah på hennes mail:
Hannah.Palm@barnlangtan.com

fredag 10 januari 2014

Årsmöte Barnlängtan Skåne

Välkommen till Barnlängtan Skånes årsmöte!

Tisdagen den 21 januari
Klockan 19:00

Haket Kök och Bar på Kullagatan 55 i Helsingborg.
"Vi kommer att prata om verksamhetsåret som gått och planerna för 2014."



Anmälan sker via:

Facebook
ellerMail till: skane@barnlangtan.com
Senast den 17e januari.


Välkomna!

torsdag 9 januari 2014

Dokumentärer om adoption

På UR finns det två stycken dokumentärer om adoption för er som är intresserade:

Adoptionens pris
På grund av fattigdom och aids väljer ett etiopiskt par att lämna två av sina barn, 4 och 2 år gamla, till adoption. Ett danskt par, som länge längtat efter egna barn, adopterar de två barnen. De etiopiska föräldrarna har hela tiden förespeglats att de ska fortsätta att ha kontakt med sina två barn. De har också trott att de skall få en ekonomisk kompensation av de danska adoptionsföräldrarna. Men adoptionsbyrån DanAdopt håller inte vad de lovat och det etiopiska paret börjar sakta inse att de har blivit lurade. Och för den danska familjen börjar problemen redan på resan på flyget tillbaka till Danmark. Speciellt den äldsta flickan reagerar starkt på separationen från sina biologiska föräldrar.

Adoption och längtan efter kärlek
Ett amerikanskt par adopterar tre barn, 11-åriga Masha och 5-åriga tvillingarna Marcel och Vadim, från ett barnhem i Ryssland. Deras första år tillsammans blir en känslomässig och turbulent tid. Att adoptera tre barn blir mycket svårare för dem alla än vad de någonsin hade anat. De tre barnen är uppväxta på barnhem och har svårt att lita på andra. Förutom denna svårighet ska de lära sig prata ett helt nytt språk, anpassa sig till en ny miljö och försöka passa in i familjen. Omställningen är total. Familjen anlitar två av de främsta utvecklingspsykologerna i USA för att få hjälp i processen att skapa närhet och förtroende till sina tre nya barn. Psykologerna filmar olika episoder i hemmet som de sedan tittar på tillsammans med föräldrarna. Det blir en omskakande och lärorik upplevelse.

onsdag 8 januari 2014

Applikation

Vår kollega genom Fertility Europe på Island, Berglind Osk Birgisdottir, som är sjuksköterska och själv drabbad av ofrivillig barnlöshet håller tillsammans med en psykolog på att utvecklat en app som en hjälp och stöd för ofrivilligt barnlösa. Just nu letar de efter en sponsor men de hoppas att den kommer att vara klar och släppas i början av det här året. Besök gärna deras hemsidawww.ivfcoaching.com och skicka dem ett mail på ivfcoaching@hotmail.com så får du information när appen släpps. Det kommer att hjälpa dem att visa på behovet av ökad information och stöd till par som lider av infertilitet.

Mer info:
"We are two health professionals from Iceland who have an immense interest in infertility – biological, social and emotional aspects.

Gyda Eyjolfsdottir, Ph.D., is a licensed Psychologist in Iceland where she specializes in the emotional aspects of infertility. She sees approximately 20% of the Icelandic women who undergo IVF in Iceland each year.

Berglind Osk Birgisdottir, B.Sc. is a registered nurse who has a personal history of infertility and endometriosis. Berglind is a board member of both the Icelandic Association for Endometriosis and Tilvera, the Icelandic Association for infertility. She has studied infertility extensively in her attempts to become pregnant and shares her wisdom and information with women who need support.

Both of us have focused especially on what research has shown can increase the chances of conception. After all, getting pregnant and being able to carry the baby/babies to term is what this is all about.

Together we have created an application where research meets need for information. Based on what we have learned from science and from clinical practice, we share with you all the information that can increase your chances of conceiving – scientifically proven! Not only that, we also share with you information that will make this baby-making-process through IVF all the more bearable. We will share with you information that will help you feel better, cope better, help you manage the emotional and social aspects of dealing with infertility.

As you download our app, you will get information that has been proven to help increase chances of conceiving. This information is something you can start putting to practice right away. However, once you have made a decision to undergo IVF and it is about 4 weeks prior to your embryo transfer, you can enter the date of the expected transfer, and you will start getting daily information that will help you increase your chances of conceiving and help you cope better with the treatment ahead, as well as the difficult two-week wait after the transfer.

Now we are looking for a sponsor for this important project, but we hope that the App will be available in Appstore and Google Play in early 2014.

Please visit our page: www.ivfcoaching.com and send us an email on ivfcoaching@hotmail.com and we will inform you when the app is being released. It will help us to demonstrate the need for increased information and support to couples suffering from infertility.

Kind Regards
Berglind"

fredag 3 januari 2014

Höj ersättningen till äggdonatorer

ARTIKEL FRÅN SVD

Det är hög tid att alla landsting tar ofrivillig barnlöshet på allvar. Under ett tidsbegränsat försök bör Region Skånes exempel följas och ersättningen höjas för äggdonationer. Det skriver Gilbert Tribo (FP) och Maria German, ordförande Föreningen Barnlängtan. 


Det föds för få barn i Sverige. Samtidigt lider vart femte till sjunde par av ofrivillig barnlöshet och för dessa är det ofta en personlig tragedi. Därför är det viktigt att ge hjälp för att fler människor ska få möjlighet till barn.
Ofrivillig barnlöshet är klassad som en sjukdom av såväl WHO som riksdagen. Ändå möter ofrivilligt barnlösa stora skillnader i vården. I Skåne höjdes på försök ersättningen till äggdonatorer. Det har medfört att köerna har eliminerats. Nu är det hög tid att samtliga landsting ansluter sig till försöket och erbjuder äggdonatorer en högre ersättning. Ur ett jämställdhets- och rättviseperspektiv måste ersättningen motsvara det besvär och den inkomst man tappar.
Utvecklingen är tydlig. Sveriges invånare lever allt längre och allt fler går i pension. Följaktligen är antalet barn som föds för få för att Sveriges befolkning ska kunna ersätta sig själv. När allt färre människor jobbar, eftersom befolkningen är allt äldre, minskar statens inkomster. Samtidigt ska allt fler ta del av den gemensamma välfärden. Sveriges framtida välfärd står därför inför enorma utmaningar.
Ofrivillig barnlöshet är en stor orsak till ohälsa. Sjukdomen syns inte utanpå, men den har stor påverkan på de drabbades psykiska hälsa. Trots denna utveckling präglas landstingens agerande av initiativlöshet. Kanske beror det på att många sjukvårdspolitiker ser ofrivillig barnlöshet som ett ”lyxproblem”. Men i själva verket, sett till antal drabbade och konsekvenser för deras livskvalitet, är det att likna vid en folksjukdom.
För tio år sedan införde Sverige möjligheten till äggdonation. Efterfrågan på behandling är stor och över landet varierar väntetiderna kraftigt – de kan vara upp till tre år långa. Det är oacceptabelt. Chansen att få en bebis skiljer sig följaktligen beroende på om ett par bor i Malmö eller i Luleå. Detta är en konsekvens av för låg ersättning till donatorer av kvinnliga könsceller. De flesta av Sveriges landsting betalar mellan 3000 och 4000 kronor. Det täcker långt ifrån alla kostnader som en donation medför, exempelvis i förlorad arbetsinkomst.
Region Skåne ger i dag 11000 kronor i ersättning. Det är beräknat utifrån en donator med medelinkomst och dennes genomsnittliga transportkostnader och bortfall av arbetsinkomst. Under två år efter höjningen har Region Skåne gjort en noggrann uppföljning av donatorerna. Hittills visar ingenting på att den ekonomiska situationen hos donatorerna har ändrats efter att ersättningen höjts. Det står klart att höjningen i Region Skåne gjort att ersättningen för donation av kvinnliga könsceller nu är likvärdig donation av manliga. Något som är viktigt också ur ett jämställdhetsperspektiv.
En undersökning i Sverige visade att varje provrörsbarn som föds i Sverige är en investering vars avkastning är värd en kvarts miljon kronor i dagens penningvärde – med andra ord, provrörsbarnen täcker med marginal sina egna kostnader. Samma förhållande torde råda oavsett form av assisterad befruktning.
Det är hög tid att alla landsting tar ofrivillig barnlöshet på allvar. Under ett tidsbegränsat försök bör Region Skånes exempel följas och ersättningen höjas för äggdonationer. Inte bara för att kvinnliga donatorer bör ha en ersättning som motsvarar det manliga donatorer får och faktiskt ersätta de kostnader som donation innebär. Utan även för att ofrivillig barnlöshet är en sjukdom som drabbar människor hårdare än vad många tror, med påföljder som psykisk ohälsa i form av ångest och depressioner. Med kortare köer till donerade ägg kan vi bidra till ökad livskvalitet för många människor i hela Sverige.
GILBERT TRIBO (FP)
regionråd Region Skåne
MARIA GERMAN
ordförande Föreningen Barnlängtan